Mä olen lähdössä Timon kanssa Pietariin uudeksi vuodeksi. Oli hyvin lähellä että ei lähdetty.

Venäjälle ei voi ostaa junalippuja verkosta. Puhelimessa ehkä, mutta kätevimmältä tuntui paikan päälle meneminen. No, menolipun olisi saanut, mutta paluujunat olivat täynnä 1.-5.1. Huonompi homma sikäli, että vuodenvaihde olisi mukava olla paikan päällä, ja töissä pitäisi olla 3. päivä. Lipunmyyjäpoitsu kertoi luottamuksellisena tietona, että ”ne varaa Venäjän päässä niitä lippuja kauheet määrät ja myyvät sitten tiskin alta”. Just.

No, armoton guuglaus ja soittelu käyntiin. Matkahuollon sivuilta löytyi lupaava bussiyhteys takaisinpäin. Lippuja tosin ei voi varata internetistä. Tietenkään. Timo soitti Matkahuoltoon: ”Joo onhan meillä sellanen vuoro, mutta mä en tästä näe sen varaustilannetta. Soita Savon Linjalle, se on heidän liikennöimänsä vuoro.” Soitto Savon Linjalle: ”Joo ne on kyllä kaikki valitettavasti täynnä.” ”Ai sä tuletkin Helsingistä! No mut mee hei käymään siellä Matkahuollossa, niillä voi olla vielä paikkoja jäljellä.” Wtf?

Töiden jälkeen Matkahuoltoon. Pienen arpomisen ja vaihtoehtojen punnitsemisen jälkeen sopiva linkkari löytyi ja paikka kahdelle suomipyllylle myös. Mitä tekee virkailijaneiti? Kaivaa mapista listan, jossa on 40 riviä – koska bussiin mahtuu 40 ihmistä. Kirjoittaa meidän nimet, syntymäajat, passin numerot ja kansalaisuudet omille riveilleen. Käsin. Kirjoittaa meille käsin matkalipun, jonka leimaa. Nyt ollaan siis tosissaan menossa Venäjälle.

Oikeasti, tässä ollaan matkustamassa alle 500 kilometrin päähän Helsingistä. Ja tehdään samalla aikamatka 80-luvulle. Ei mikään ihme ettei Matkahuollon keskuksessa nähdä linja-autojen varaustilannetta, kun se on käsin kirjoitettuna mapissa, joka sijaitsee fyysisesti Kampin Matkahuollon toimipisteessä. Mites, viekö se edellinen bussi tuon kyseisen käsinkirjoitetun listan Pietariin, jotta voivat tarkistaa että oikeat ihmiset ovat kyydissä vai mitä helvettiä?

Ja ainiin, kun virkailija oli kirjoittanut lippumme, esitteli hän asianmukaisesti mitä lippuun merkatut tiedot tarkoittavat ”…tuossa on teidän nimet, kaksi aikuista, lähtöpäivä 2.1. kello 22:15 sieltä, jostain…”
”Ai niinku mistä?”
”No kyllä ne siellä sitten osaavat kertoa.”
”Ai missä ja ketkä?”
”No siellä Pietarissa.”
”Niin ketkä?”
”Ai niin, ettehän te menekään siihen suuntaan bussilla, hmm…”
No saatiin me joku osoite, jota ei ensi katsomalla löytynyt Google Mapsista.

Nyt saa kyllä sellaista lähdön tunnelmaa, tässä ollaan ihan oikeasti lähdössä Ulkomaille. Hei hei äiti ja isä, tulkaa junalaiturille vilkuttamaan, ei ehkä nähdä hetkeen!

Ps. Tämä ei ole venäjävastainen kirjoitus. On vain ällistyttävää miten paljon hankalampaa sinne on mennä kuin tuhansien kilometrien päähän länteen päin. Lisätään vielä VR:n Uudet Hienot Allegro-junat ja tämänhetkinen lumitilanne, niin liekö ihme että jokusen kerran joutuu vakuuttelemaan itselleen että on vain hyvä että elämässä on vähän jännitystä..!

3 ajatusta juttuun “Россия

 1. Nykysinhän tonne Pietariin pääsee aika helposti ja kohtuuhintaan myös laivalla.

  UV Pietarissa kuulostaa kyllä hyvältä lomaidealta. Ite en ole paikkaa talvisin nähnyt, mut jotenkin nyt kuvittelen sen sellaiseksi satukirjojen winter wonderlandiksi, et taidan sujahtaa jänikseks teidän matkalaukkuihin.

  Vastaa
 2. Kuulostaa tosi eksoottiselta. Mä oon haikaillut kevät/kesä laivavierailua siellä, mutta panitte paremmaksi. Pakkasukolle terveisiä Myllyjärven tontuilta!

  Vastaa
 3. Hei kiitti kommenteista!

  Kattelin sitä laivavaihtoehtoa, mutta ne oli ainakin tähän hätään aikataulullisesti huonot. Vois kuvitella että kesällä vuoroja on vähän tiheämmin. Ja siinä oli vielä joku juttu että ei ees tarttis viisumia?! Jolloin reissu halpenee entisestään, ja varmaan yhä useampi suomalainenkin pistäytyy tuolla idän ihmemaassa, mikä olis pelkästään positiivista mielen ja maailman avartamista.

  Ja juu, Riina, Pietari oli uutena vuotena juurikin talvinen ihmemaa, ja samanaikaisesti rujon ruma. Vastakohtien kaupunki, mikä tekee siitä niin mielenkiintoisen. Lunta oli paljon ja autotiet pidetään auki käyttämällä suolaa niin maan perkeleesti, että vähänkin pidemmän reissun jäljiltä olis kyllä saanu heittää kengät roskiin. Jalkakäytäviä ei aurata sitten ollenkaan, jokainen selviytyköön parhaaksi katsomallaan tavalla. Pirun kylmä siellä oli myös, pakkasta ja tuulista. Mutta ne palatsit ja kaikki se bling bling etenkin näin joulun aikaan, on se vaan niin herkullista. =)

  Anoppiehlokas, terveiset toimitettu. =)

  Vastaa

Vastaa

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

pakollinen