Olin jo periaatteessa tehnyt periaatepäätöksen, etten kommentoi koko tupakkalakia kertaakaan tässä blogissa. Mutta kuten kaikki periaatteilla perustellut päätökset, tämäkin on nyt aika musertaa.

Itse en tupakoi, joten tunnun olevan jollain tapaa oikeutetumpi kritisoimaan tupakkalakia. Tottakai on ihanaa, jos voin jatkossa käyttää baarissa päällä olleita vaatteita toistamiseenkin ennen pesua, tai että nukkuminen hiusteni kanssa baari-illan jälkeen ei tunnu tuhkakupissa nukkumiselta (eikö kaikki muka tiedä millaista on nukkua tuhkakupissa?). Skeptisenä ihmisenä olen kuitenkin pohtinut myös negatiivisia ilmiötä, mitä tästä mullistavasta laista voi seurata. Ystäväni, jotka harrastavat nykyään lähinnä baaritupakointia, ennakoivat toiveikkaasti pääsevänsä eroon koko tavasta. Minä taas näen itseni istumassa yksin tuoppini ääressä vahtimassa ystävieni tavaroita, kun he ovat ulkona tupakalla. Tai tupakkakopissa, josta he palaavat niin kamalalle haisten, etten enää tiedä haluanko heistä sitä erityisintäkään yöksi viereeni ilman kierrosta suihkun kautta.

Hesarissa ensimmäiset huomiot olivat suurinpiirtein sitä luokkaa, että nyt baareissa haisee vessa. Vaikka oletankin, että nämä ovat tupakoivien ihmisten katkeria kommentteja, näen tässä silti loistavan mahdollisuuden: ehkä ravintoloiden on nyt pakko panostaa vähän enemmän saniteettitilojensa raikkauteen! Ajatelkaa: ei tukossa olevia vessoja, ei pissaa, ei oksennusta – voisiko tämä olla mahdollista? Jopa miesten vessassa?

Vielä en ole itse poikennut baarin puolelle ihmettelemään mitä nyt tosiasiassa tapahtuu (kokonainen viikonloppu kuitenkin takana, ansaitsisin ehkä jonkun palkinnon!), mutta älyvapaimmat seuraukset uudesta laista on kuitenkin jo pantu merkille. Meillä on tuossa kotitalon kivijalassa sellainen laadukas ”illan”viettopaikka kuin Pääskypub. Kaiken oleellisen paikasta kertoo se, että se on avoinna klo 9-20. Vain ammattilaisille, siis. Perjantaina töistä tullessa ja kotinurkalle kaartaessa ihmettelin, että mitäs torikokousta täällä oikein pidetään. Ja voi kyllä – Pääskypubi on ulkoistanut itsensä! Jos olen aiemmin ihmetellyt että kuka tuolla oikein käy, niin nyt koko asiakaskunta profiloituu kerralla. Kerrostalon ritut ja reiskat ilahduttavat minua rööki huulessa aivan kotiovellani. On tää niin hienoa.

Vastaa

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

pakollinen